Miten puhdistaa erilaiset lattiamateriaalit

Nainen istuu lattialla

Joka kodissa on jonkinlainen lattia. Keskiajalla köyhimmissä tuvissa oli pelkkä maalattia. 1900-luvun alussa tunnettiin lähinnä jykevät puulattiat. 2020-luvulla vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla, mutta tyylikkäät laminaattilattiat ovat saavuttaneet suuren suosion. Laminaatti on erittäin helppo huoltaa ja pitää puhtaana. 

Tässä kerromme myös muovilattioiden, puulattioiden ja esimerkiksi kivilattioiden puhdistamisesta.

Kaikki lattiat puhdistetaan samaan tapaan

Kaikille lattiapinnoille sopii imurointi ja nihkeäpyyhintä. Isoimmat erot ovat siinä, kuinka paljon vettä voi käyttää, ja millainen pesuaine kannattaa varata.

Siivous sujuu laadukkailla välineillä. Mieti jo kaupassa, onko lattiapesin oikean mittainen, ja saavuttaako sillä myös hankalat paikat. Muista pestä moppi, liina tai sieni usein 60 asteessa. Joka kerta ei tarvita konepesua, vaan käsinpesu riittää.

Jotta et joutuisi hinkkaamaan lattioitasi suu irvessä, on syytä puhdistaa kaikki tahrat heti tuoreeltaan. Naarmuja, värjäytymiä ja kupruilua voi estää jo ennalta.

Muista siis pyyhkiä kengät ja jättää ne eteiseen. Kalusteiden jalkojen alle kannattaa laittaa huopaa, ja kovimmalle kulutukselle altistuvat kohdat suojata matoilla. Huonekaluja ei kannata vetää pitkin lattiaa – silloinkaan, kun vaihtaa niiden paikkaa lattian kulumisen tasapainottamiseksi.

Älä pese lattioita liian märällä liinalla äläkö roiskuta lattialle vettä. Imuroi roskat ja hiekka pois, vältä naarmuttavia pesuaineita tai -välineitä ja kiinnitä huomiota sekä pesuaineen laatuun että annosteluun. Ota huomioon, että muovilattian voi värjätä niin matto, muovikassi, tumma sähköjohto kuin sohvan jalkojen suojanappi.

Muovilattia voidaan vahata pesun jälkeen

Muovilattia on helppohoitoinen. Irtoroskat ja pöly kannattaa poistaa imuroimalla – toki lattia voidaan myös lakaista. Seuraavaksi lattia voidaan pyyhkiä nihkeällä tai kostealla liinalla sekä miedolla yleispuhdistusaineella.

Perinteiset muovilattiat (kuten pinnoitetut muovimatot) voi vahata. Se helpottaa lattian pitämistä puhtaana.

Kosteiden tilojen muovimatot lakaistaan tai imuroidaan sekä pyyhitään säännöllisesti kostealla. Aina silloin tällöin muovimatto on hyvä pestä harjalla ja yleispuhdistusaineella. Mahdolliset kalkkisaostumat saa pois happamalla pesuaineella.

Siivousvälineet

Puulattia on pitkäikäinen oikein hoidettuna

Puulattia kestää pitkään, kun sitä huolletaan oikein. Puulattiaa ei kannata puhdistaa liian märällä – suosi imurointia ja nihkeäpyyhintää. Puulattian puhdistuksessa on hyvä suosia neutraalia tai heikosti emäksistä pesuainetta.

Toisinaan puulattia kannattaa lakata, maalata, öljytä tai vahata. Tarkasta kyseisen puulattian huolto-ohjeista, miten työ kannattaa tehdä – tai teetä työ ammattilaisella.

Laminaattilattia on huoleton vaihtoehto

Laminaattilattia on monessa suhteessa huoleton vaihtoehto. Se on helppo pitää puhtaana ja se kestää niin koirien kynsiä kuin lasten leikkejäkin. Laminaattilattia ei pelästy pienestä kosteudesta, mutta ei sen päällä kyllä kannata seisottaa vettä.

Laminaattilattia on hyvä imuroida tai mopata säännöllisesti. Nihkeä moppi ja yleispuhdistusaine ovat parhaat aseet lattian säännölliseen puhdistamiseen. Vältä saippuapohjaisia puhdistusaineita, joista voi jäädä ikävä harmaa kalvo lattiaan.

Laminaattilattia on siitäkin niin mukava lattia, ettei sitä tarvitse vahailla tai lakkailla.

Korkkilattia ja linoleumilattia vaativat hieman tarkkuutta

Korkkilattian ja linoleumilattian huollossa vaaditaan hieman tarkkuutta. Imurointi, kuivamoppaus ja pyyhkiminen nihkeällä liinalla ovat hyviä ratkaisuja.

Linoleumilattia ei tykkää kosteudesta. Se voi alkaa jopa haista liiallisen kosteuden takia. Jos lattia pitää pestä, käytä saippuaa sisältävää ainetta, minkä pH on alle 10. Emäksinen pesuaine saattaa kellastaa pinnan. Joskus linoleumilattia voidaan vahata uudelleen.

Korkkilattia vaatii neutraaleja yleispuhdistusaineita, jotta siihen ei tule juovia. Tarkasta korkkilattiasi huolto-ohjeet, sillä käsittelemätön, vahattu, lakattu ja muovipinnoitettu korkkilattia ovat hieman erilaisia huoltaa.

Kivilattioita on joka lähtöön

Kivilattioita on useita erilaisia, ja niiden huolto-ohjeet vaihtelevat. Kaikki kivilattiat voi imuroida ja pyyhkiä joko kuivalla tai nihkeällä.

Luonnonkivi, erityisesti marmori, on herkkä happamille pesuaineille. Graniittilattia voi harmaantua liiallisesta pesuaineiden käytöstä, joten panosta annosteluun. Marmori- ja hiekkakivilaattojen saumoja voi pestä emäksisellä pesuaineella.

Keraamiset ja puristelaatat voi pyyhkiä kostealla. Myös vesipesu vahvasti emäksisellä aineella ja harjalla on OK – silloin tällöin. Laattalattian voi ehkä suojata kivisuoja-aineella.

Kokolattiamatot pitää imuroida usein

Kokolattiamatot keräävät pölyä, vaikka niiden laatu onkin parantunut takavuosikymmenistä. Imuroi kokolattiamatto usein harjaavalla mattosuuttimella. Jos matossa on tahroja, pyri poistamaan ne heti rätillä, esimerkiksi mikrokuitupyyhkeellä. Vanhaa tahraa voit yrittää pyyhkiä lattiakuivaimen ympärille kiedotulla kostealla liinalla.

Toisinaan kokolattiamatto kannattaa pestä painehuuhtelukoneella, minkä voi vuokrata.