Espoossa asumisen parhaat puolet

Saatat olla kuullut vanhan vitsin, jossa kysytään, että mikä on parasta Suomen Turussa? Vastaus on luonnollisesti: ”tie Helsinkiin.” Samalla hurtilla huumorilla voidaan kysyä, että mikä on parasta Helsingissä? No, muun muassa Länsiväylä, ykköstie, kehätiet – ja kaikki muut reitit, joita pitkin voi vaeltaa Espoon puolelle. Espoo vain on lähestulkoon täydellinen, ja voit löytää sieltä aivan mitä tahansa. No et ehkä aivan mitä tahansa; 1700-1800-luvulla rakennettua kaupunkikeskusta et Espoosta löydä, mutta pääsethän noita samoja reittejä pitkin takaisin Helsinkiinkin, jos kantakaupungin ikävä yllättää. Kaikkea muuta sitten jo löydätkin tästä puutarhakaupungista.

Suurkaupungista saapuvalle Espoo saattaa vaikuttaa metsäiseltä, erillisten lähiökeskittymien täyttämältä joutomaalta, jolla ei olisi juuri annettavaa ihmiskunnalle. Rakkaus Espooseen ei välttämättä sytykään aivan ensisilmäyksellä, mutta antamalla tilaisuuden, se syttyykin sitten varmasti. Espoossa asuvat eivät haluaisi pois, mutta jos joutuvat muuttamaan, jää kaipuu noille kallioisille rannoille, aurinkoisille niityille ja loppumattomille metsäpoluille sydämeen pysyvästi. Seudulle muuttava saattaa ihmetellä kuinka ihmeessä kaupunki voi olla yksi Suomen suurimpia, koostuuhan se lähinnä erilaisista lähiöistä keskellä metsiä ja peltoja.

Mikä sitten tekee Espoosta näin ainutlaatuisen? Sanalla sanoen: ”kokonaisuus”. Toisella sanalla sanoen: ”rannikko”. Aloitetaan kuitenkin pohjoisesta. Pohjois-Espoossa sijaitsee yksi Suomen tunnetuimmista luontokohteista, nimittäin Nuuksio. Viimeistään Bodomin murhat toivat Nuuksion koko kansan alitajuntaan, mutta alue on muutakin kuin silmitöntä väkivaltaa. Itseasiassa väkivaltaa Nuuksiossa ei juuri tavata. Bodomin tapahtumistakin on jo vuosikymmeniä, joten retkeä Suomen kauneimpaan metsään ei tarvitse pelätä. Nuuksiosta löydät kymmeniä, ellei jopa satoja kilometrejä valaistuja luontopolkuja, lukuisia järviä, rantoja, niittyjä, leiriytymisalueita ja laavuja. Talvisin luontopolkuja tampataan hoidetuiksi laduiksi, ja rannoille avataan avantouintipisteitä.

Kun matkaat Nuuksiosta etelään, saavut pian Espoon keskukseen. Alue sijaitsee likimain Espoon keskellä, mutta varsinainen keskus se ei ole. Löydät alueelta valtion ja kaupungin virastot, Ikean, yhden Suomen vanhimmista kivikirkoista ja reitin etelään Finnoontietä pitkin. Tiedät mitä tehdä.

Rantaraitti

Espoon meri

Finnoontien peltojen reunustama kaunis, mutkitteleva tie johtaa sinut kohti rannikkoa – Espoon ehdottomasti sykähdyttävintä ominaisuutta. Lähiöt rannikon varrella ovat jokainen hyvinkin erilaisia, mutta jokaisesta voit jatkaa vielä matkaasi saaristoon – toiseen Espoon sykähdyttävään ominaispiirteeseen. Rannikkolähiöitä on nopeasti laskettuna kymmenen. Vanhalta Neuvostoliiton rajalta Kivenlahdesta aina Tapiolan puutarhakaupunginosaan, ja sieltä Otaniemen kuuluisaan teekkarikylään. Voit kävellä tai pyöräillä kaikkien kaupunginosien halki niin kutsuttua rantaraittia pitkin. Varaa tähän koko päivä, tai ehkä jopa useampikin. Reitti alkaa (tai päättyy) Kivenlahdesta, josta matka jatkuu Espoonlahden kautta Soukkaan. Soukasta tie vie Kaitaan kautta Matinkylään, Haukilahteen, sekä Westendin superrikkaiden lukaalien editse Tapiolaan, ja lopuksi vielä Otaniemeen.

Kivenlahden valkeat kadut ja korkeat lasitornit tuovat väistämättä mieleen jonkin kauan kadoksissa olleen Etelä-Eurooppalaisen huvivenesatamakaupungin. Jo ensiaskeleilla huomaat, että Kivenlahtea on suunniteltu alusta alkaen jalankulkijat huomioon ottaen. Rantabulevardille johtavalla kävelykadulla voit nauttia virvokkeita jollakin monista terasseista, ennen kuin jatkat matkaasi rantaraitin metsäisille rantakallioille. Viimeistään tässä kohden on sydämesi myyty, mutta Espoolla on vielä paljon annettavaa. Jos et usko, niin kirjoitapa selaimen hakukenttään vaikkapa hakusana ”kotisiivous espoo”. Haku antaa 37 700 hakutulosta, joista löydät varmasti parhaan kotisiivoojan tarpeisiisi.

Kotisiivous

Kotisiivous

Espoosta löytyvät palvelut ovat totta tosiaan kuin minkä tahansa suurkaupungin palveluita. On jättiläismäisiä ostoskeskuksia, metroja, noutoruokaa, kotiinkuljetuksia, yllä mainittua kotisiivousta – aivan mitä nyt mieleesi voikaan tulla. Tutustutaan hetki tarkemmin tähän kotisiivoukseen. Pelkästään Google Mapsiin kirjattuja kotisiivouspalveluita löytyy usean sivun verran, ja 37 700 hakutuloksesta löytyy varmasti vielä muutama, jotka eivät karttapalvelussa näy. Kattavaa kotisiivousta tarjotaan aina paristakymmenestä eurosta alkaen, ja tämä voi olla joko yksittäinen kertakäynti, tai halutessasi siivooja käy luonasi vaikka päivittäin.

Muita suurkaupungeista tuttuja palveluita kuten Woltia tai Uberia ei tarvitse myöskään etsiä pitkään. Sen sijaan rannikkokaupungin etuja, kuten suppilaudan tai kanootin vuokraa et välttämättä löydäkään muista maailman metropoleista. Takuuvarma viikonloppuvinkki onkin tilata ensin Uber lähimmälle uimarannalle, Woltin kautta viikonlopun ruokahuolto, lastata tavarat kanoottiin ja lipua saaristoon viikonlopuksi. Kaupungin saarissa saa pääsääntöisesti leiriytyä vapaasti. Pidäthän kuitenkin jäljistäsi huolen ja toimitat roskat saarilta löytyviin roskiksiin – ne tyhjennetään kaupungin toimesta. Kaunista, eikö vain!